foto`s
Amber - Barnsteen   Pinus succinifera
productanalyse


Pinus succinifera is een prehistorische naaldboom die behoorde tot de Pinaceae. De hars die door de bomen afgescheiden werd en in de loop van miljoenen jaren versteende, wordt Barnsteen genoemd.
De voornaamste vindplaats van barnsteen is het Oostzeegebied. Het schiereiland Samland in het Russische gebied Kaliningrad is goed voor 90% van de wereldproductie.
Barnsteen wordt echter ook in kleinere hoeveelheden gevonden in SyriŽ, Libanon, Thailand, Vietnam, Canada, de VS en Duitsland.
Maya-koning Pakal in barnsteen, barnsteenmuseum in San Christobal, Mexico Voor verschillende kulturen uit de prehistorie was Barnsteen een begeerd object waaruit kralen en hangers gemaakt werden. Amber is zacht en dus moeiteloos te verwerken tot sieraden. Kettingen van grote kralen waren in die tijd een waardevol bezit. In de Bronstijd en Stenen tijdperk goldt Barnsteen eveneens als betaalmiddel. In veel graven werd Barnsteen als bijgave gevonden.
Ook de Germanen hadden reeds beeldjes en sieraden uit Amber.
Volgens de Griekse mythologie is Barnsteen ontstaan uit de tranen van de
Heliaden. Deze treurden om hun broer Phaeton toen hij met de zonnewagen van zijn vader Helios, de griekse zonnegod verongelukte. Hun tranen die op de aarde vielen veranderden in Amber.
Aristoteles vermoedde al in de 4e eeuw v. Chr. dat Barnsteen van plantaardige oorsprong was, evenals later
Plinius de Oudere die beweerde dat het het overtollige sap van bomen was. Beiden blijken gelijk te hebben gehad. Het griekse woord voor Barnsteen is elektron, de griekse filosoof Thales van Milete ontdekte dat door wrijven de steen elektrisch geladen wordt.
Amberolie wordt gewonnen door droge destillatie van de fossiele hars. Het is een amberkleurige olie met een zoete, soms ietwat houtige geur en een citrusachtige ondertoon.

Amber
heeft kalmerende eigenschappen en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; krampen, catarre, pijn, astmatische klachten, infecties.
Ook als toevoeging in afrodiserende massage/huid oliŽn.

psychisch: Door zijn vrolijke uitstraling heeft Amberolie een kalmerende en ontspannende werking op de geest. De geur verlicht de druk van de dagelijkse sleur en neemt onze angsten.

spiritueel: Amberolie wordt gebruikt voor het verdiepen van meditaties, hij verlicht de geest en bevordert het innerlijk gezichtsvermogen.

contra-indicatie: kan in uitzonderingen bij puur gebruik huidirritaties veroorzaken.

mengen met: Amber kan uitstekend met Geranium, Den, Ceder, Mirre, Galbanum, Wierook, Cypres, Kruidnagel en diverse CitrusoliŽn gecombineerd worden.
vermoeidheid, stress: 3 druppels Amber, 1 druppels Gember en 2 druppels Pompelmoes toevoegen aan een klein beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin 20 min. baden
nerveuze spanningen: verdamp 2-3 druppels in de aromalamp eventueel gemengd met 1 druppel Pompelmoes
zinnelijke massage: voeg 3 druppels Amber, 1 druppel Magnolia, 3 druppels Bergamot toe aan 50 ml. Jojoba olie.   
/aroma/amber.htm - laatste wijziging zaterdag 26 juni 2010

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer