Costus   Saussurea costus
 


Costus komt oorspronkelijk uit Noord-China maar wordt nu hoofdzakelijk in India gekweekt. Het is een grote meerjarige plant met een dikke tapse wortel en bijna zwarte bloemen. De plant is nauw verwant aan de Alant, waarvan uit de wortels ook een etherische olie wordt gewonnen. Van oudsher wordt de wortel van de Costus gebruikt bij spijsverteringsklachten en ademhalingsproblemen. De gedroogde wortels worden gemacereerd in warm water. Uit dit maceraat wordt door destillatie en met behulp van een oplosmiddel een etherische olie gewonnen. De olie is bruinachtig en stroperig met een doordringende muffe geur. Wordt o.a. gebruikt als geurstof in de cosmetische industrie en als smaakstof in chocolade producten en frisdranken. Uit het wortelmaceraat van Costus wordt een essentiële olie gewonnen
Saussurea costus is een beschermde plant en het is natuurlijk vanzelfsprekend dat onze etherische olie uitsluitend van de gekweekte planten uit India afkomstig is.

Costus
essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; krampen, indigestie, geestelijke uitputting, nervositeit, stress.

contra-indicatie: kan ernstige overgevoeligheid van de huid veroorzaken.

Costus kan, in combinatie met andere etherische oliën ook als parfum worden gebruikt. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
bij hoesten; sprenkel 2 druppels op een tissue en inhaleer meermaals per dag OF voeg 5-10 druppels toe aan een schaaltje heet water en inhaleer hiermee dagelijks
bij krampen; voeg 20-25 druppels Costus toe aan 50 ml. basis olie en masseer 1-2 maal per dag of naar behoefte



   
/aroma/costus.htm - laatste wijziging donderdag 28 augustus 2009

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer