| De
Kamferboom of Kamferlaurier, Cinnamomum
camphora, groeit
in Zuid-China, Formosa, Ceylon, India, Java en
Sumatra. Het is een fraaie boom, met blijvende,
glanzende, lichtgroene bladeren, die behoort tot
de Laurierachtigen. De gehele boom, hout en
bladeren bevatten veel oliën, die door opname
van zuurstof in Kamfer overgaan. Traditioneel was
Kamfer een preventief middel tegen
infectieziekten, daartoe werd een brok kamfer om
de hals gedragen. Het is echter in zijn ruwe vorm
en bij grote doses zeer giftig ! Kisten gemaakt
van Kamferhout worden gebruikt om de daarin op te
bergen kleding te beschermen tegen motten. |
| Vroeger werd Kamfer ook veel
gebruikt bij de fabricage van celluloid en
explosieven. Het is op dit gebied echter
grotendeels verdrongen door synthetische stoffen. |
 |
De
etherische olie wordt gewonnen door distillatie
van houtsnippers.
Witte Kamfer heeft een sterk
prikkelende werking op het centrale zenuwstelsel,
vooral op de ademhaling. |
| Bij het rectificeren van de
olie ontstaan drie fracties: t.w. de witte Kamfer,
bruine Kamfer en gele Kamfer. Bruine en gele
Kamfer zijn giftig en carcinogeen en worden
derhalve niet in de aromatherapie gebruikt. |
Bovendien heeft deze
essentiële olie een sterke kramp verminderende
en pijnstillende werking, is daarom heilzaam bij
de behandeling van reumatische klachten,
spierpijnen en kneuzingen.
In de cosmetische industrie
wordt Kamfer gebruikt als antiseptisch en
jeukstillend ingrediënt in o.a. haarwater,
gezichtslotion, aftershave en huidlotions. |
Afhankelijk van het
oorsprongsgebied levert de Cinnamomum
camphora verschillende
etherische oliën. Uit Viëtnam en Indonesië
komt de Kamfer olie. De Cinnamomum
camphora var. Ho-Sho uit
China levert een etherische olie met een hoog
linalool gehalte. Deze olie kan gewonnen worden
uit het hout, Ho-hout olie,
of uit de bladeren Ho-blad
olie. De werking van deze olie is vergelijkbaar
met die van Rozenhout. Van de Cinnamomum
camphora uit Madagaskar
komt de Ravintsara
olie, deze olie wordt vaak verkocht als Ravensara
olie, heeft echter een andere werking.
|
Kamfer essentiële
olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij;
onzuivere huid, jeuk, jeugdpuistjes, kneuzingen,
verstuikingen, ontstekingen, hoesten, koude
rillingen, reumatische pijnen, spierpijn,
artritis, slechte doorbloeding van de benen,
schaafwonden, koorts, griep, infecties, opkomende
verkoudheid en zenuwpijnen.
contra-indicatie: niet
gebruiken tijdens de zwangerschap of bij kinderen
onder 2 jaar. Kan bij astmapatiënten een
allergische reactie veroorzaken.
mengen met: Kamferolie
kan gemengd worden met o.a. Jeneverbes,
Terpentijn, Ceder virginiana, Cajeputi,
Mexicaanse Ceder, Spijklavendel. U ontvangt van
ons bij iedere etherische olie een uitgebreide
beschrijving. Hier enige toepassingen van de
Kamfer olie: |
| bij jeugdpuistjes; 5
druppels Kamfer en 10 druppels Lavendel
in een glas gekookt water doen en hiermee 2x per
dag de huid afspoelen of deppen. |
| bij jeuk;
voeg 3-5 druppels Kamfer toe aan een glas gekookt,
afgekoeld water en dep hiermee de jeukende
plekken. |
| bij schaafwonden,
ontstekingen; sprenkel 1-3 druppels Kamfer op een
vochtig watje en leg dit een paar minuten op de
beschadigde huid. |
| verdampen;
Kamfer verheldert de geest en helpt orde op zaken
te stellen. 6 druppels in de aromalamp geven ook
verlichting bij verkoudheid. |
|