foto`s
Babassu olie   Orbignya oleifera
productanalyse


De statige Babassupalm, Orbignya phalerata of Orbignya oleifera ook wel Babaçu genoemd is een Palmensoort die vooral in de Braziliaanse staat Maranhão veel voorkomt. Uit de noot wordt een olie gewonnen die hoofdzakelijk in de voedingsindustrie en in toenemende mate ook in de cosmetische industrie wordt gebruikt. De ruwe gedestilleerde olie wordt als biodiesel benut. Van de bladeren worden matten gevlochten die als dakbedekking en huiswanden gebruikt waarbij de stammen als steunbalken dienst doen.
De vruchten van de Babassupalm lijken op kleine Cocosnoten, ze groeien in clusters van enige dozijnen tot meerdere honderden. De vruchten rijpen tussen augustus en januari, als ze van de bomen vallen worden ze door de plaatselijke bevolking verzameld. Voor velen is de Babassu een "levensboom" omdat hij over het algemeen de enige bron van inkomsten is. Om de oliehoudende kern te bereiken moet de vrucht gekraakt worden, dit is moeizaam want Babassunoten hebben de reputatie de hardste noten ter wereld te zijn. De uit de kern gewonnen olie wordt traditioneel als spijsolie gebruikt. Wat samenstelling betreft lijkt Babassu olie met zijn hoge gehalte aan Laurin- en Myristinzuur veel op Cocosolie en wordt daarom eveneens voor de productie van zeep gebruikt. Babassu-olie levert een harde goed schuimende zeep.   Babassunoten worden door de plaatselijke bevolking verzameld
Babassu olie is een heldere tot heldergele olie die bij de Zuid-Amerikaanse vrouwen bijzonder gewaardeerd wordt om zijn huidverzorgende eigenschappen. De olie verhindert uitdrogen, maakt de huid zijdezacht en laat geen vetfilm achter. Is zodoende uitmuntend geschikt voor de verzorging van huiden die weliswaar veel vocht maar geen vet benodigen.
Babassu olie behoort tot de drogende oliën en wordt in de aromatherapie puur of in mengsels o.a. gebruikt bij; gevoelige en droge huid, beschadigde huid, eczeem, snel geïrriteerde huid, gespleten en droog haar. Babassuolie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën.

contra-indicatie: niet bekend.


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer