foto`s
Bawchi zaadolie   Psoralea corylifolia
productanalyse


De Rooserwt, Psoralea corylifolia, is een kruid wat in tropische gebieden veel als onkruid voorkomt. Het is een ongeveer één meter hoge plant met blauwe bloemen die tot de plantenfamilie Papilionaceae, vlinderbloemigen behoort en in de oorsprongslanden bekend is onder verschillende namen, in India o.a. als Bawchi of Bakuci. Alle delen van de plant hebben geneeskrachtige eigenschappen en worden in de Ayurveda veelvuldig toegepast.
Bakuci wordt vooral in centraal- en oost-India op grote schaal gekweekt.
Wortels, stengels, bladeren en zaden zijn belangrijke ingrediënten voor de Ayurvedische en Unani geneeskunst.
In de Indiase volksgeneeskunde spelen de bladeren een rol bij de behandeling van diarree en zijn de vruchten een veel gebruikt diureticum. Zaadolie wordt uitwendig gebruikt bij de behandeling van elefantiasis.
De zaden van de Rooserwt bevatten het furocoumarin,
psoralen, wat al door de antieke volken 3000 jaar geleden gebruikt werd voor de behandeling van vitiligo. Ook oude Indianenstammen gebruikten bij pigmentafwijkingen planten die psoralen bevatten.
Ayurvedische artsen maakten uit de zaden,
Kushtanashini, een poeder wat zij intern toepasten bij lepra en leukodermitis. Het poeder wordt ook gebruikt als een afrodisiacum.
Bawchi olie wordt koudgepest uit de zaden, is stimulerend en vochtafdrijvend en heeft eveneens antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. In de Ayurveda werd hij ook inwendig gebruikt bij de bestrijding van wormen en inwendige zweren.
Het is een roodbruine olie met nootachtige geur die tot de
halfdrogende oliën behoort.
De olie kan toegepast worden in huidoliën en emulsies voor de behandeling van huidproblemen.


Bawchi olie wordt uitwendig toegepast bij huidgerelateerde problemen. In de aromatherapie in mengsels o.a. bij; bevorderen van haargroei, verminderen van roos, huiduitslag, infecties, schurft, ringworm, tinea versicular, psoriasis en leukodermitis.
Een mengsel van Bakuci en
Karanje, toegevoegd aan een zalf is succesvol bij chronische huidproblemen, schurft en psoriasis. Bawchi-olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën.

contra-indicatie: niet puur gebruiken, kan bij daarvoor gevoelige personen, huidirritaties en door de aanwezige psoralen huidverkleuringen veroorzaken.
haarolie: 2 druppels Bay etherische olie toevoegen aan 20 ml. Bawchi olie en 30 ml. Sesamolie. Regelmatig de hoofdhuid met dit mengsel masseren, een paar minuten laten inwerken en dan uitwassen met een milde neutrale shampoo.
huidolie: 30 ml. Bawchi olie mengen met 20 ml. Karanje olie. Dagelijks aanbrengen bij psoriasis en leukadermitis.


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer