foto`s
Saffloer, Verfdistel   Carthamus tinctorius
productanalyse


De Verfdistel, Carthamus tinctorius, is een mooie distel die tot één meter hoog kan worden. De plant komt oorspronkelijk uit Azië maar heeft zich snel in Midden-Europa verbreid. Zoals de naam al aangeeft werd de distel gebruikt voor het verven van o.a. zijde en katoen. De kleurstof 'carthamin' ook wel 'saflorrood' genoemd, bevindt zich in de rode bloemblaadjes en geeft afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid een roze, rode, geelbruine of zelfs zwarte kleur. Tot de ontdekking van de analine werd de Verfdistel grootschalig gekweekt..
Naast de kleurstof is de plant eveneens de leverancier van een waardevolle spijsolie. Deze Distelzaad- of Saffloerolie wordt gewonnen door het persen van de zaden. De olie heeft een hoog gehalte (tot 75%) aan meervoudig onverzadigde vetzuren en is daardoor een uitstekende dieetolie.
Ook bij de Egyptenaren was Saffloerolie bekend en wel om zijn bijzondere medische en cosmetische eigenschappen. Distelolie werd dan ook aan de Farao`s in het graf meegegeven.
Deze Distelsoort wordt heden alleen nog gecultiveerd voor de produktie van Distelzaadolie. Grootschalige aanbouw is hoofdzakelijk te vinden in droge gebieden in Noord-Amerika en India.
De Verfdistel werd vroeger gebruikt voor de produktie van de rode kleurstof chartamine
Saffloerolie is een milde, verzachtende en vochtregulerende olie die geschikt is voor het normale tot vette huidtype, vooral voor een snel geïrriteerde huid. De olie behoort tot de drogende oliën en kan ook voor de verzorging rond de ogen worden gebruikt.
Gebruik Distelzaadolie puur of in mengsels o.a. bij; vette huid met acne, normale huid met neiging tot ontstekingen, gemengde huid met hoge sebumafscheiding, dermatosen, jeuk, babyverzorging, dof en droog haar. Ideale toevoeging aan massage-oliën bij reuma, verstuikingen en onstoken gewrichten

contra-indicatie: niet bekend.

De huidverzorgende eigenschappen van Safflourolie kunnen door toevoeging van etherische oliën uitstekend aangepast worden aan individuele wensen. Hier een voorbeeld van toepassing in de huidverzorging:
recept voor een heerlijke gezichtsolie; 5 ml. Jojoba-olie, 25 ml. Safflour-olie, 2 druppels Lavendel, 1 druppel Neroli en 1 druppel Geranium


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer