foto`s
Kamille maceraat   Matricaria chamomilla
productanalyse


Kamille maceraat wordt verkregen door de bloemen van de Matricaria chamomilla of Anthemis nobilis enige tijd in een vette plantenolie te weken. Hiervoor wordt meestal Zonnebloem olie, Olijf olie of Sesam olie gebruikt. Kamillemaceraat is een verzachtende olie en kan goed als basis gebruikt worden in mengsels voor de behandeling van pijnlijke plekken en een snel geïrriteerde huid. Ook in de babyverzorging bewijst de Kamille goede diensten.
Kamille, Matricaria chamomilla en Roomse Kamille, Anthemis nobilis, hebben veel heilzame eigenschappen. Er is een tijd geweest, dat de Kamillebloesem als geneeskruid hoger werd aangeschreven dan nu het geval is. Dit kan komen door de verwarring tussen de twee verschillende soorten Kamille, die verschillende eigenschappen bezitten. De éénjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte Kamille), is het soort dat meer voor medische doeleinden gebruikt wordt, terwijl de overblijvende Anthemis nobilis (Roomse Kamille), evenals andere Anthemis soorten ook veel als sierplant wordt gekweekt.
In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingremmende, kalmerende en verzachtende werking. Het maceraat bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.
recept voor baby massage-olie; meng 5 ml. Kamille maceraat met 10 ml. Amandel olie


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer