foto`s
Kukuinoot   Aleuritis moluccana
productanalyse


De Kukuinootboom, Aleuritis moluccana, behoort tot de Wolfsmelkgewassen, Euphorbiaceae en groeit o.a. op Hawaii op berghellingen en in valleien. Het is een altijd groene, snel groeiende boom die een hoogte van 20 meter kan bereiken. Om zijn stralende bloemenpracht wordt de boom door de eilandbewoners ook wel Kaarsenboom "candle-nut tree" genoemd en is in 1959 tot nationale boom uitgeroepen.
De vrucht bestaat uit een harde groene schil die ruim 5 mm. dik is en 1 tot 2 op stenen lijkende rimpelige noten bevat. Een volwassen boom produceert jaarlijks 35-45 kilo vruchten.
Uit de noten wordt een hoogwaardige olie geperst met een
bijzonder hoog aandeel aan meervoudig onverzadigde vetzuren zoals Linol- en Linolenzuur
(resp. ± 45 en 35 %). Na persing wordt de olie gefilterd en gereinigd.
De eilandbewoners beschermen met deze Kukuinootolie hun huid en haar tegen de intensieve wisselwerking van wind, water en zon. Zelfs voor de verzorging van de gevoelige huid van baby`s en kleine kinderen wordt deze milde olie al vele eeuwen gebruikt.
Traditionaal wordt de olie toegepast bij de Hawaiiaanse
Lomi Lomi Nui massage, een massagetechniek die ook in Europa steeds meer aanhangers vindt.
Door zijn natuurlijke zonnefaktoren beschermt Kukuinootolie de huid tegen alle weersinvloeden en uitdrogen. De regenererende werking is heilzaam bij huidirritaties, bovendien versterkt de olie het bindweefsel. Toegepast als haarolie zorgt hij voor gezond, glanzend haar. Kukuiolie behoort tot de drogende oliën en kan goed gemengd worden met andere basisoliën. De olie dringt snel in de huid en is uitermate geschikt voor de verzorging van allerlei huidproblemen zoals atopische dermatitis, psoriasis, acne. Door de bindweefselsterkende werking kan striae bij regelmatig gebruik verhinderd worden.
In de kosmetische industrie wordt deze olie toegepast in exclusieve cremes, huidoliën en lotions.

Gebruik Kukuinoot olie puur of in mengsels o.a. bij; zwangerschapstriemen, cellulitis, droge huid, huidirritaties, eczeem, TEWL, psoriasis, rimpels, neurodermitis, allergieën, haarverzorging; ter bescherming tegen zonnebrand en als babyolie

contra-indicatie: door de sterke afvoerende werking is Kukuinootolie niet geschikt als spijsolie

Enige toepassingen van Kukui-olie in de huidverzorging:
huidolie
voor een droge, gevoelige huid; meng 43 ml. Sesamolie met 7 ml. Kukuinootolie en 1 druppel Neroli etherische olie. Breng dit 1-2 keer per dag spaarzaam aan.
zonne-olie voor ieder huidtype; meng 40 ml. Arganolie met 10 ml. Kukuinootolie, 1 druppel Sinaasappel en 1 druppel Ceder etherische olie. Breng dit mengsel meermaals per dag spaarzaam aan


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer