foto`s
Macassar olie   Schleichera trijuga
productanalyse


De Koesambi-boom, Schleichera trijuga, is algemeen bekend als Macassar en komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Het is een bladverliezende tot 30 meter hoge loofboom die behoort tot de plantenfamilie Sapindaceae en nu vooral in India, Birma, Thailand en Maleisië groeit. De naam Macassar is afkomstig van de Indonesische havenstad waar vroeger Koesambi hout en olie verscheept werden. De boom is maar een korte tijd geheel zonder bladeren en wordt om zijn brede schaduwrijke kroon graag als sierboom gekweekt. De geelgroene bloemen zijn onopvallend en de eivormige vruchten bevatten meerdere oliehoudende zaden die omgeven zijn door een perkamentachtig omhulsel.
Het zeer harde roodbruine Macassarhout wordt als timmerhout gebruikt en voor het vervaardigen van gereedschappen. De vruchten zijn eetbaar en uit de pitten (zaden) wordt een waardevolle olie geperst.
In India wordt de boom vooral aan de voet van de Himalaya (Punjab) op grote schaal gekweekt om zijn oliehoudende zaden en als waardplant voor de Lakschildluis,
Laccifer laccad. De vrouwelijke luizen scheiden een harsachtige stof af waaruit schellak vervaardigd wordt. Het verzamelen van deze hars is evenals het verzamelen van de vruchten voor de lokale bevolking een belangrijke bron van inkomsten.
De schors heeft tal van medicinale toepassingen, een afkooksel wordt onderandere genomen als bloedstelpend middel en voor de behandeling van huidirritaties en zweren. Eveneens wordt uit de schors tannine en een kleurstof gewonnen en wordt het bij het looien van leer gebruikt.
Tot poeder gemalen zaden worden in de volksgeneeskunde gebruikt voor de behandeling van zweren en eczeem.
Een volwassen Kesambiboom levert ongeveer 25 kilo zaden (met een oliegehalte van 50-70%) per jaar, waaruit door koude persing de Kusumolie wordt gewonnen. De bij het persen overblijvende "cake" wordt tot veevoeder verwerkt. Macassarolie is een olie met adstringerende en huidverzorgende eigenschappen die in de cosmetische industrie vooral in haarverzorgingsproducten wordt gebruikt.
In de Victoriaanse tijd werd Macassarolie door de mannen als haarolie gebruikt om het kapsel in vorm te houden en haaruitval te voorkomen. Om die reden werd een gehaakt kleedje wat over de rugleuning van stoelen werd gelegd
antimakassar genoemd. Macassarolie was in die tijden kostbaar en werd daarom vaak vervalst door een mengsel van geparfumeerde Ricinusolie en Olijfolie. Ook een mengsel van Cocosolie, Palmolie en
Ylang Ylang is bekend als Macassarolie.
Door koken, uit de zaden gewonnen olie wordt in India door de lokale bevolking als lampolie gebruikt en een gedestilleerde olie op kleine schaal als bio-diesel. Op Java en Madura vindt de olie toepassing in de
batikindustrie.

Macassarolie is uitstekend geschikt voor de verzorging van hoofhuidproblemen en een acnehuid. Toevoeging van een paar druppels etherische olie geeft een persoonlijk noot aan deze olie die tot de nietdrogende oliën behoort.
Hij wordt in de aromatherapie puur of in mengsels o.a. gebruikt bij; hoofdhuidproblemen, jeuk, haarverzorging, acne, voor allergiën gevoelige huid. Pure Macassarolie stimuleert de haargroei en is verzorgend bij huidproblemen.

contra-indicatie: niet bekend.

De haarverzorgende eigenschappen van Macassarolie kunnen door toevoeging van etherische oliën uitstekend aangepast worden aan individuele wensen. Hier een voorbeeld van toepassing in de huidverzorging:
hoofdhuidproblemen: voeg aan 50 ml. Macassarolie 2 druppels Bay St. Thomas etherische olie en 1 druppel Cananga etherische olie toe en masseer de hoofdhuid dagelijks.
gevoelige huid: meng 30 ml. Macassarolie met 20 gr. Sheabutter en 20 ml. Sesamolie, voeg hieraan 5 druppels Gembergras etherische olie toe en verzorg de huid dagelijks.


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer