foto`s
Marula olie   Sclerocarya birrea
productanalyse


In de weidse vlakten van Afrika groeit een boom die noch niet door de mens gecultiveerd is. Zijn naam is Marula- of Olifantenboom, Sclerocarya birrea. De Marulaboom groeit hoofdzakelijk in de warme vorstvrije regionen van subequatoriaal Afrika zoals in Noord- en Centraal Namibia en geeft zelfs bij minimale regenval een rijke oogst. Uitsluitend een vrouwelijke boom draagt vruchten en kan tot twee ton opleveren. Deze lijken op pruimen en hebben een tot 4x hoger gehalte aan vitamine C dan Sinaasappels. Een geschenk van de natuur voor mens en dier, want ook een aantal wilde dieren waaronder de olifant zijn verzot op de Marulavruchten. Om deze reden is de boom ook als "Olifantenboom" bekend geworden.
De Marulaboom staat bij de inheemse bevolking in hoog aanzien en komt in vele mythen en legenden voor. Bij verschillende stammen speelde hij een belangrijke rol in vruchtbaarheidsriten en is in de folklore nog steeds als "huwelijksboom" bekend. Ook heden worden door de landelijke bevolking onder de boom nog steeds huwelijken gesloten.
Aanstaande moeders van het Venda-volk in Zuidafrika eten de gemalen schors om het geslacht van hun baby te beinvloeden. Schors van een manlijke boom zorgt voor de geboorte van een jongen en van de vrouwelijke boom voor een meisje.
 De Marula kan tot twee ton vruchten dragen
Het Zoeloevolk gelooft dat een persoon die aan mazelen leidt genezen wordt door bij het aanbreken van de dag in de schors te bijten. Voor de medicijnmannen zijn de pitten nog steeds een wezenlijk element bij hun knekelceremoniën.
De Marulavruchten bevat een grote pit met daarin 2-3 noten (zaden) waaruit olie gewonnen kan worden. De pitten moeten in moeizame handarbeid uit de vruchten worden verwijderd. Dit arbeidsintensieve proces verklaart ook de hoge prijs van deze olie. De pitten worden geperst en de olie aansluitend gefilterd. Het vruchtvlees levert door gisting een wijn waaruit een likeur gedestilleerd wordt. Bovendien wordt het steeds vaker gebruikt voor de productie van gelei, jam en sap. De noten hebben een hoge voedingswaarden en de meeste Afrikaanse stammen betrachten ze als delicatesse. Traditioneel wordt de olie voor cosmetische doeleinden en als neus- en oordruppels gebruikt. Door het oliegehalte kan de noot als kaars dienen, aansteken is voldoende.
Marula-olie is neutraal van geur en door zijn bijzondere eigenschappen uitstekend geschikt voor de verzorging van een schrale, slechtdoorbloede huid en als basis voor cosmetische huidoliën. Toevoeging van een paar druppels etherische olie geeft een persoonlijk noot aan deze geweldige olie die tot de nietdrogende oliën behoort.

Marula olie is rijk aan oliezuur en ongewoon stabiel ook onder hoge temperaturen en extreme temperatuurschommelingen, hij wordt in de aromatherapie puur of in mengsels o.a. gebruikt bij; schrale en vochtarme huid, algemene huidverzorging, voor allergiën gevoelige huid. Marulaolie laat zich uitstekend mengen met etherische oliën en andere basisoliën.

contra-indicatie: niet bekend.


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer