foto`s
Palm olie   Elaeis guineensis
productanalyse


De Oliepalm, Elaeis guineensis, behoort tot de economisch belangrijkste palmensoorten. Oorspronkelijk afkomstig uit de regenwouden van Guinea wordt deze Palm inmiddels ook in tropisch Amerika en Zuid-Oost Azië gecultiveerd. De kortstammige boom produceert vruchtstanden met een gewicht van 50 kilo die duizenden vruchten bevatten. De vruchten bederven snel en moeten daarom direct na de oogst verwerkt worden. Het vruchtvlees wordt van de kern gescheiden, de harde schaal wordt geknakt en de zaden worden gedroogd. Uit het oranje-rode vezelige vruchtvlees wordt Palmolie en uit de zaden Palmpitolie gewonnen.
Niet alleen in de Bijbelse landen maar ook in andere subtropische- en tropische landen waren en zijn Palmen belangrijke kultuurplanten. Maar weinig planten worden zo intensief benut. Stam, bladeren, vruchten, bijna alle plantendelen behalve de wortels worden gebruikt.
Op Cuba bijvoorbeeld wordt de stam van de tot 30 meter hoge Koningspalm als draagbalk in de woningbouw toegepast en de lange geveerde bladeren als dakbedekking.
De bladeren worden eveneens voor zowel vlechtwerk als verpakkingsmateriaal gebruikt en uit de bladstelen worden bezems, korven en schoenen gemaakt. De vruchten dienen als veevoer en voor de productie van een spijsolie. In Azië en op de Pacifische eilanden worden Cocospalmen ook op een dergelijke wijze benut.
In Afrika wordt Palmolie traditioneel als keukenvet om te bakken en braden gebruikt, de olie bevat nauwelijks meervoudig overzadigde vetzuren en kan daarom goed verhit worden. Rode Palmolie is een natuurlijke bron van caroteen en vitamine E. en wordt gebruikt als geel-rode levensmiddelkleurstof. Eveneens is het een uitstekende basis voor de bereiding van kwalitatief hoogwaardige zeep, zalf en crème.
Palmolie is een veel toegepaste grondstof voor de productie van o.a. margarine, zoetwaren, wasmiddelen, kaarsen en cosmetica.
Uit Palmpitolie kunnen hoogwaardige specialiteiten voor de zoetwarenindustrie vervaardigd worden o.a. voor de fabricage van chocoladevullingen, glazuren etc. Bovendien wordt deze olie op grote schaal gebruikt als grondstof voor de levensmiddelen- en cosmetische industrie.
Omdat de Palmolie bijzonder geschikt is voor het vervaardigen van biodiesel levert de productie van de olie steeds grotere milieuproblemen op. De steeds groter wordende vraag gaat gepaard met een enorme uitbreiding van de Oliepalm-plantages ten koste van de regenwouden vooral in Indonesië en Maleisië.
Op de huid hebben Palmolie en Palmpitolie een verzachtende en beschermende werking en zijn daarom een goede basis voor zepen en andere huidverzorgende producten. In (sub)tropische landen wordt het pure vet gebruikt als bescherming tegen de uitdrogende werking van de zon.
De oliën behoren tot de
nietdrogende oliën, trekken heel langzaam in de huid en beschermen daardoor uitstekend tegen uitdroging, een nadeel is dat de huid lang vet blijft.

Gebruik Palmolie of Palmpitolie puur of in mengsels voor de verzorging van; droge of ruwe huid, droog haar, eelt, kloven. De lichaamstemperatuur maakt deze oliën vloeibaar waardoor een koelende werking ontstaat, ze zijn daarom zeer geschikt als massage-olie. Beide oliën zijn een uitstekende basis voor etherische oliën en laten zich ook goed mengen met andere basisoliën.

contra-indicatie: door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren kan puur gebruik bij weinige mensen een lichte huidirritatie veroorzaken
Hier een voorbeeld van toepassing in de huidverzorging:
recept voor handcrème bij droge handen; meng 50 ml Palmpitolie met 5 ml Tarwekiem olie, 5 druppels Kamille, 5 druppels Citroen en 5 druppels Lavendel. Meermaals per dag spaarzaam inwrijven.


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer