foto`s
Ricinus   Ricinus communis
productanalyse


Ricinus, Ricinus communis L, behoort tot de Wolfsmelkgewassen, Euphorbiaceae, het is een snelgroeiende plant die in de tropen een hoogte van 12 meter kan bereiken. In Nederland is de Ricinus beter bekend onder de naam Wonderboom wat verwijst naar de hoge groeisnelheid van deze plant. De oorsprong is waarschijnlijk tropisch Afrika waar nog wilde vormen te vinden zijn.
De naam stamt mogelijk van het Griekse woord
'rikinos' wat duidt op de ronde vorm van de zaadkapsels. Een andere verklaring voor de naam is dat de zaden lijken op teken, Ixodes ricinus.
Vanuit Afrika heeft de plant zich verspreid in tropische en subtropische gebieden en voelt zich zelfs in het gematigde klimaat thuis. Rond de Middellandse Zee is de Wonderboom als een tot 4 meter hoge struik te vinden, meestal in bermen en op braakliggende grondstukken.
 
De Ricinusplant behoort tot één van de oudste geneeskrachtige planten der mensheid. Archeologen vonden de zaden als bijgave in Egyptische graven uit 5000 jaar v.Chr.
In de Papyrus Ebers (1500 v. Chr.) worden de zaden als afvoerend middel en de olie als zalf tegen zweren genoemd. Ook bij de Grieken en Romeinen was de geneeskrachtige werking bekend, waarbij de Grieken de olie hoofdzakelijk uitwendig gebruikten.
In de meeste kruidenboeken uit de Middeleeuwen wordt de Ricinusplant wel vermeld maar de olie wordt in deze tijd hoofdzakelijk als brandstof gebruikt. De medische betekenis ging in de loop der eeuwen bijna geheel verloren en de plant kwam alleen nog zelden in tuinen voor. De Ricinus werd hier zo zeldzaam dat de zaden vanuit Jamaica naar Europa geimporteerd moesten worden. Op Jamaica was de plant bekend als Agnus castis en werd de olie toegepast als niet giftig laxeermiddel. Uit die tijd stammen dan ook onze naam Castorolie en de Engelse benaming 'castor oil plant'
In navolging van de Jaimacanen werd de olie in de 18e eeuw ook hier als laxerend middel gebruikt en een veertiendaagse kuur met Castorolie gold in die tijd als essentieel voor de gezondheid.
In onze tijd is het gebruik als laxeermiddel nog zelden. Wegens zijn viscositeit is de olie nu vooral belangrijk als hoogwaardig smeermiddel en remvloeistof. In de kunstoffenindustrie wordt de olie toegepast als weekmaker terwijl deze in cosmetische industrie gebruikt wordt als grondstof voor lippenstift, wimperverf en vele andere cosmetische produkten.
Ricinuszaden bevatten naast de waardevolle olie ook het zeer giftige ricin. Dit proteïn is één van de sterkste plantengiften, het is oplosbaar in water doch niet in olie vandaar dat het niet in de koudgeperste olie voorkomt.


Ricinus olie behoort tot de halfdrogende oliën en heeft ontstekingsremmende, verzachtende en laxerende eigenschappen. In vette zalven wordt Ricinusolie als emollientia toegepast, het maakt de huid zacht en soepel, bovendien heeft het een afdekkende werking. De olie beschermt de huid tegen water en wateroplosbare schadelijke stoffen. Onder de door de olie gevormde beschermende laag kunnen wonden en fissuren goed genezen.

Gebruik Castorolie puur of in mengsels o.a. bij; abcessen, ontstekingen, puisten, huidproblemen, roos, wratten, wormen en verstoppingen

contra-indicatie: niet inwendig gebruiken tijdens zwangerschap en bij ontstekingen in maag-darm bereik.

Enige toepassingen van deze olie in de huidverzorging:
gebruik Ricinusolie om wimpers te verzorgen, bestrijk deze dagelijks met 1-2 druppels pure olie
een jeukende of gevoelige huid kan dagelijks uitstekend met pure Ricinusolie verzorgd worden, breng de olie spaarzaam op de jeukende of geïrriteerde plekken aan.
wratten kunnen gedurende enkele weken meermaals per dag met Wonderolie ingesmeerd worden.


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer