foto`s
Rijstkiemolie   Oryza sativa
productanalyse


Rijst, Oryza sativa, is `s werelds oudste cultuurplant en behoort tot de familie der grassen. Zijn oorsprongsland laat zich niet meer vaststellen, maar op grond van de gevonden wilde vormen wordt vermoed dat de plant zijn oorsprong in Azië of Afrika heeft. De naam stamt van het oudindische vrihi wat werd gelatiniseerd tot oryza.
Rijstplantages zijn ook te vinden in het Middellandse Zeegebied Rijst wordt in Oost-Azië al vele duizenden jaren aangebouwd. Vast staat het gebruik van Rijst in de oude culturen van China en India ong. 3000 jaar v. Chr. Vanuit India en China verbreide de Rijstbouw zich via Japan en Indonesië naar Perzië en het Middellandse Zeegebied. In 1647 bereikte de plant de USA en in 1750 Brazilië. Heden wordt 90% van de wereldproductie in Azië verbouwd. Ook in Afrika en USA zijn Rijstplantages te vinden, evenals in bescheiden mate in Italië, Spanje en Portugal.
Uit de vetrijke kiemen wordt door extractie en raffineren een heldere geelbruine olie gewonnen. Deze is neutraal van smaak en heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en vitamine E.

Rijstkiemolie wordt o.a. als grondstof voor de productie van zeep en kaarsen gebruikt. Ook in de cosmetische industrie vindt de olie verschillende toepassingen bijv. als uit de olie geëxtraheerde was voor lippenstiften.
In Europa heeft Rijstkiem olie als spijsolie geen beduiding is echter in de Aziatische landen zeer geliefd.
Rijstkiemolie een halfdrogende olie bevat palmitine, linol en myristine waardoor zij snel en diep in de huid doordringt. De olie is verzachtend, ontspannend en vermindert schilfers en rimpels.
Gebruik Rijstkiemolie puur of in mengsels o.a. bij; de verzorging van haar, nagels en vooral van de overgevoelige en allergische huid.

contra-indicatie:niet bekend.

Rijstkiemolie is een fijne spijsolie voor salades en rauwkostgerechten.


meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer