foto`s
Teunisbloem-olie   Oenothera biennis
productanalyse


De Teunisbloem, Oenothera biennis, wordt al vele eeuwen door verschillende Indianenstammen in Noord-Amerika gebruikt wegens zijn heilzame werking. De plant stond in hoog aanzien als middel wat kracht, gezondheid en vitaliteit gaf. Bladeren en wortels werden als een voedzame groente gegeten, de plantendelen werden in olie ingelegd en dan rauw verorberd. Eveneens werd de "Primerose" ook als heilmiddel bij verschillende kwalen benut. Uit de bladeren werd een thee tegen diarree bereid en uit de bloemen een siroop tegen ademhalingsproblemen. De belangrijkheid van het zaad werd door de Algonkin indianen ontdekt. Zij stampten de zaden tot een brij die werd gebruikt bij allerlei problemen. De brij werd toegepast bij huiduitslagen, kleinere wonden, steken en beten, zelfs de vrouwen gebruikten het als masker voor een reine en strakke huid.
Teunisbloem, Oenothera erythrosepala of Oenothera biennis De plant belandde waarschijnlijk begin 1700 in Europa en werd in 1749 door de Zweeds botanicus Peter Kalm herontdekt. Heden is de Teunisbloem overal in Europa aan stratenranden, spoorbanen en op arme gronden te vinden. De bloeitijd is van juni tot oktober, de gele bloemen openen zich meestal pas tegen de avond en worden dan door nachtvlinders bestoven. De zaaddoos bevat ca. 200 zaadjes waaruit een kostbare olie wordt gewonnen.

Teunisbloemolie wordt gewonnen uit deze zaden en is een zeer belangrijke bron van het gammalinoleenzuur (GLA). Hierdoor is het een uitstekende huidolie, vooral voor de verzorging van een rijpere en/of droge huid. Ook geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid rond de ogen. De olie is een natuurlijke, biologische bron van essentiële vetzuren waarvan cis-gammalinoleenzuur met een aandeel van ongeveer 10% de belangrijkste is. Het zuur is aktief door de bijzondere trigliceryde struktuur die zo karakteristiek is voor Teunisbloemolie.
De olie is ook voor de kosmetische industrie van belang omdat deze helpt bij een droge en gevoelige huid en wordt dan ook in cremes, huidoliën en lotions toegepast. In de huidverzorging is Teunisbloemolie een waardevolle olie die goed te gebruiken is bij brekende nagels, haaruitval, eczeem en acne. Het gammalinoleenzuur geeft de olie een sterke regenererende en vitaliserende werking waardoor hij de huid een jong en strak aanzien geeft. De olie behoort tot de drogende oliën en kan goed gemengd worden met Zonnebloem-, Soja- of Sesamolie.

Gebruik Teunisbloem olie puur of in mengsels o.a. bij; eczeem, psoriasis, rimpels, droge huidplekken en als haarolie . Hoewel het een drogende olie is leent de olie zich door het hoge vetgehalte desondanks voor het verzorgen van neurodermatitis en een (zeer) droge huid.

contra-indicatie: niet bekend

Enige toepassingen van Teunisbloemolie in de huidverzorging:
droge huid:
voeg aan 50 ml. Teunisbloemolie 10 druppels Palmarosa en 5 druppels Rozenhout etherische olie toe en verzorg de huid hiermee 2x per dag.
zeer droge huid en eczeem:
meng 20 ml. Teunisbloemolie met 20 gr. Sheabutter en 20 ml. Soja olie, voeg hieraan 5 druppels Palmarosa, 5 druppels Lavandel, 2 druppels Petitgrain en 5 druppels Rozenhout etherische olie aan toe en breng dit 2x per dag spaarzaam aan.

Teunisbloemolie kan ook gewonnen worden door hoge druk tot 200 atm.
(CO2 methode), waarbij veel meer belangrijke bestanddelen behouden blijven, zie productanalyse voor meer informatie.
Teunisbloemolie wordt vanwege het gehalte aan linolzuur en gammalinoleenzuur (GLA) ook aanbevolen als voedingssupplement. GLA is een vetzuur wat in het lichaam omgezet wordt in een hormoonachtige, ontstekingsremmende substantie, prostaglandine E1 (PGE1) De olie is werkzaam bij de behandeling van allergieën, infecties en slechthelende wonden. Linolzuur en linoleenzuur zijn beide essentiële vetzuren wat wil zeggen dat ze onontbeerlijk voor het organisme zijn. Het lichaam kan deze zuren niet zelf maken en ze moet daarom via de voeding opnemen. Gamma linolenzuur maakt het het lichaam gemakkelijker prostaglandinen te produceren, dit zijn hormoonachtige stoffen die aan veel stofwisselingsprocessen te pas komen en voor het gezond houden van het lichaam belangrijk zijn. Teunisbloem-olie wordt in de natuurgeneeskunde aangewend bij menstruatieproblemen, slechte bloedcirculatie, constipatie, eczeem, huidallergieën, reuma, multiple sclerose, huidaandoeningen, en haarproblemen


De meeste vette plantenoliën kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliën als basis in mengsels met etherische oliën.


copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer