Basis oliën, ook wel drager oliën
genoemd, zijn vette, plantaardige oliën. Ze vertonen
veel overeenkomst met het huidvet en houden bij
regelmatig gebruik de huid soepel en beschermen deze
tegen uitdrogen. Plantenoliën dienen vaak als basis voor
huid- en massage oliën, eveneens worden ze veel in
huidverzorgende cosmetica toegepast en zijn daarin vaak
belangrijke ingrediënten. Etherische oliën lossen zeer
goed op in vette oliën, daarom zijn deze onmisbaar in de
aromatherapie.
Van belang is dat de olie koud wordt
geperst, hierdoor blijven alle belangrijke stoffen
behouden die door andere bewerkingsmethoden verloren gaan.
Een goede kwaliteit olie ondersteunt de werking van
essentiële oliën, werkt verzachtend en stimuleert de
natuurlijke huidfuncties. Niet alle oliën verdragen hoge
temperaturen daarom is het bij het zelf maken van
huidverzorging van belang ervoor te zorgen dat de
gebruikte oliën niet te hoog verhit worden. Hoe hoger
het oliezuur gehalte hoe sterker de olie verhit kan
worden, een paar voorbeelden:
Abrikozenpitolie
niet boven 65° C.
Amandelolie niet boven 70°
C.
Andiroba olie niet boven 60°
C.
Argan olie niet boven 60° C.
Avocado olie kan verhit worden
Babassu niet boven 40°
Bernagie olie niet verwarmen
Cocosolie verdraagt hoge
temperaturen
Distelolie niet boven 65° C.
Hazelnootolie kan verhit
worden
Hennepolie verdraagt geen hitte
Jojoba olie verdraagt zeer hoge temperaturen. |
Kukuinootolie
niet verwarmen
Kiwizaadolie niet verwarmen
Lijnzaadolie niet verhitten
Macadamia olie verdraagt
hoge temperaturen
Mangoboter niet boven 60° C.
Olijfolie verdraagt hoge
temperaturen
Perzikpitolie niet boven 70°
C.
Pinda olie kan goed verhit worden
Rozenbottelolie niet
verwarmen
Sheabutter niet boven 60° C.
Teunisbloemolie niet
verwarmen
Walnootolie niet boven 70°
C. |
Grofweg laten vette
plantenoliën zich in drie categorieën indelen: t.w.
drogend - halfdrogend en niet drogend. Hoe hoger het
gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is (bijv.
linolzuur of linolenzuur), des te sneller droogt (verharst)
de olie als deze aan de lucht wordt blootgestelt. Uit
deze eigenschap laat zich het gebruik bij diverse
huidtypen afleiden. Voor een droge, rijpere huid zijn nietdrogende
en halfdrogende
oliën heel geschikt, bij een vette huid kunnen het beste
drogende en
bij een gemengde huid halfdrogende
oliën worden gebruikt.
| |
drogende olie
meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
halfdrogende olie
tussen 20 en 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
nietdrogende olie
minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren
|
|
Maceraten behoren ook
tot de basis oliën. Deze worden verkregen door
plantendelen bijv. bladeren, wortels of bloemen enige
tijd in Zonnebloemolie, Sesamolie of Olijfolie te weken.
Een maceraat bevat ongeveer 10% van de in vet oplosbare
stoffen van de plant.
|